Din

gemvoorbeeldenerg handig is een fototoestel om dingen vast te leggen

Een wc-rol die per ongeluk in een (schone) pot valt kun je uitknijpen en modelleren en te drogen zetten. Vervolgens zou je het kunnen beschilderen.
In de workshop 'dingem' mag je zelf weten wat je wil maken, je moet alle materiaal zelf bijelkaar zoeken en meenemen. Ik geef hier slechts voorbeelden.

Het is de bedoeling dat het straks één groot dingem wordt!

din

gem

hèhè

oh? oh!
doorzichtig plakband
Erg moeilijk is het, om ideeën vast te leggen.

Het bij elkaar houden van de dingen is waar het om gaat. Hoe ver wil je daarin gaan?

Wat is er mogelijk?

Kan het makkelijk?

En hoe goed (stevig of mooi) is het dan?


Vandaag doen we niet moeilijk, het gaat om het idee. Het enige wat we nodig hebben is plakband, je handen en je tanden, en de dingen:doosjes

dopjes

dingetjes
dingetjesdoosje


Lampersiering met bakje en pushpins

plectrum
Een kunstenaar gebruikt altijd wat er is.

Zoals:

In Griekenland: marmer.

In het bos: hout.

In de stad: afval.

Je zou kunnen zeggen: "Maar er is veel meer: Er zijn bijvoorbeeld auto's of religies". Je zou zelfs kunnen zeggen: "Er is eigenlijk helemaal niets, alleen maar trillingen!" In dat geval hoor je misschien ergens een toon of een riedeltje en dan denk je bijvoorbeeld dat het mooi zou zijn, om er die- of die toon bij te doen! Dat heet: muziek maken. Dat vind ik ook best. Maar dit is "dingem".

Ik doe vaak zoiets met eenvoudige dingen uit de stad, dan stop ik iets in m'n hoofd en dan gaat het er pas uit als ik iets vind wat er mooi bij zou passen, en dan voel ik mezelf ook beter.

Dat is de opdracht:

Neem wat dingen mee die toch weggegooid worden maar waar je misschien iets van kan maken.

"Iets" selecteren of maken en er dan binnen een week ofzo, iets bij verzinnen.din

gemNu hebben we toch al wat meer nodig dan alleen plakband:

Met een stanleymes is er een snede aan de zijkant van de dreftfles gemaakt zodat er wat ingestopt kan worden.

ZozoOp de zijkant van het dopje van een limonadeflesje plak je stukjes dik-dubbelzijdig-tape. Dit dopje lijm je zo in ronde opening van een vierkante sapfles. Met bv pushpins kun je twee eitjes aan het limonadeflesje maken. Op het eind draai je "het hoofd" erop Ik heb het etiket eraf gehaald, maar je kan het eventueel ook laten zitten en er bijvoorbeeld iets op verven.
spaanplaatschoef om gaatjes te prikken/boren

Als het plastic te dik is om er met een punaise in te prikken moet je "voorboren" met een grote scherpe spaanplaatschoef
Dik-dubbelzijdig-plakband

Hier is een paperclip gebruikt om de blauwe dop aan het tiramisubakje te bevestigen.monument

Met de schoef heb ik een gaatje geboord in de bovenkant van een ovaalvormig zoetjesdoosje. Het beertje is van zacht pastic zodat ik met een punaise gemakkelijk een gaatje in een van zijn pootjes heb kunnen prikken om hem vast te maken, je ziet er zo niets van.Het lijkt wel een ontwerp voor een sokkelbeeld voor het centrum van Den Haag!din

gemHet is belangrijk dat de ijzerdraadjes strak-vast in het materiaal zitten, zodat het uitzichzelf niet meer kan schuiven. Dus de gaatjes moeten niet groot zijn. Als het gaatje toch per ongeluk te groot is maak dan er vlak naast een nieuw gaatje.


jaja


Het onderstaande beeld is gemaakt van o.a. Een wieldop (van een auto).


Ruimteschip onderkantachterkant


Laat je niet van de wijs brengen, ga zeer zorgvuldig te werk, neem er de tijd voor en probeer geduld op te brengen! Als het eenmaal lukt wat je in gedachten had zul je erg blij zijn.

Bij deze cursus ben ik uitgegaan van alleen de simpelste hulpmaterialen en gereedschappen. De workshop 'dingem' is bedoelt als een introductie tot mijn speciale technieken, die, naar mijn weten, uniek en enig in zijn soort zijn. Ik hoop in de toekomst ooit een uitgebreidde handleiding te maken. Ik mag dit de wereld niet onthouden.'To boldly go , where no one has gone before'M Mmet dank aan Corinne Groot, Sabine Brand en iedereen.

din

gemevert Rodewijk januari 2009oo