Ensemble Unique
Hallo beste mensen. Mijn naam is Evert Rodewijk.


Hier zit ik samen met mijn laatste kunstwerk achter een beeldscherm.


Yu Chieh Chou, die ik al een tijdje ken, vroeg me of ik niet eens een gastles wilde doen. Kunstlessen zeggen ze tegenwoordig. Dat komt goed uit want dat is het mooiste wat er is, en ik wou dat ik het iedere dag kon doen. Ik heb het volgend bedacht: Je gaat werkelijk een echt kunstwerk in elkaar knutselen, en zoveel mogelijk samenvoegingen op deze dag uitvoeren. Dingen aan elkaar vastmaken, met schoefjes en ijzerdraad of -staf.

Hieronder staan voorbeelden. Als je goed kijkt zie je waar het van gemaakt is. het is allemaal industrieel vervaardigd. Het is van kunststof, het zijn allemaal vindsels en sloopsels. Huis, tuin en keukenspullen en speelgoed. Van apparaten alleen het plastic omhulsel gebruiken. Op youtube staan instructiefilmpjes om te kijken hoe je een apparaat sloopt. Zoek naar: 'disassemble ...'. Vraag vrienden of familie om assistentie. Mischien heeft iemand nog wat liggen wat toch weggegooid wordt. Kijk in tweedehands-winkels.

Ik wil dat elke deelnemer op zijn minst enkele, tot eventueel een doosvol 'dingen' zelf meeneemt die dag. Dan beginnen we met het vertellen wat hij of zij er mee wil maken. Het kan abstract zijn, maar het mag ook iets voorstellen. Bijvoorbeeld een ruimteschip of een dier of een babyrobot. Ik zal zoveel mogelijk helpen met het meedenken over de praktische en technische uitdagingen die om de hoek komen kijken bij 'Ensemble Unique'.


Enige Samenstelling


Faxbabyplastic dingen kun je makkelijk doorzagen zodat je er op een andere manier naar kunt kijken.Je kan natuurlijk ook dingen toevoegen.

Vaak wordt het ook mooier als je ergens wat mee doet. In ieder geval nuttiger. En je haalt het uit zijn massaliteit: het wordt iets unieks.
Soms is gewoon iets zo al wat:

Ik zie hier wel een klein beetje een soort gestileerde walvis in? (het was ooit de binnenkant van een autodeur, op autosloperijen zie je soms gekke dingen)Met een lijmpistool of beter met naald en draad kun je kleine dingetjes op grote timmeren.wezvogel van brievenbus met tafelpootsnavelEen groene 'weg' van o. a. een buis voor ondergrondse kabels.
Plastic is lekker licht dus je kan het zonder gevaar aan het plafond hangen:Iedereen begrijpt dat het cruciaal is wat je meeneemt.

Misschien aan de andere kant ook helemaal niet; van alles is bijna wel wat te maken!


fantasiedier van frituurpan met kruimelzuiger (mischien moet hier nog wel wat verder aan gewerkt worden:)


(Doorzichtig) plastic met natuurlijk licht samen, kunnen mooie effecten teweeg brengen.

(Die telefoon rechts is, nog wel, mijn intercom)

(Als je het niet weet, neem dan toch maar wat mee. Dan kunnen we tijdens de les onderzoeken wat je ermee wil of kan maken.


Mischien een 'spacecamera' van o.a. een bak en een krukje:)